EVREII CITESC BIBLIA

Evreii citesc Biblia mai mult decat crestinii
 Următorul articol ne atrage atenţia asupra faptului că evreii citesc Biblia mai mult decât unii creştini. Un exemplu în acest sens este David Grossmann, care se concentrează asupra Vechiului Testament. Adesea auzim despre evrei ultraortodocşi care au început să citească în secret Noul Testament. Astfel unii au descoperit că şi Noul Testament este evreiesc. Lista genealogică din Matei 1 este o dovadă extraordinară pentru aceasta. În plus, aproape toţi autorii Noului Testamentsunt evrei. Faptul că evrei doritori de a cunoaşte L-au găsit adesea în Noul Testament pe Isus, cel mai mare evreu al tuturor timpurilor, este extraordinar. Ar trebui să ne rugăm pentru Israel ca încă mulţi evrei să înceapă să citească Noul testament. Conno Malgo

  Cărţile pentru copii şi tineret, dar şi romanele autorului israelian David Grossmann sunt traduse în multe limbi. Mai ales în Germania, lucrările sale se bucură de o mare apreciere. Grossmann, născut la Ierusalim în anul 1954, se numără printre cei mai importanţi scriitori contemporani ai Israelului. Scrierile sale tratează de obicei probleme sociale arzătoare. Astfel, el a urmărit efectele pe care le-a avut Holocaustul asupra societăţii israeliene, a ridicat întrebări în legătură cu identitatea israeliană a statului evreu şi a prezentat ideile societăţii israeliene în contextul procesului de pace. Grossmann a fost distins cu nenumărate premii, unul dintre acestea fiind renumitul premiu Geschwister Scholl, în anul 2008. În toamna acestui an, el a fost distins cu Premiul Păcii la Comerţul german al cărţilor, care a fost acordat cu ocazia organizării Târgului Internaţional de Carte, care are loc în fiecare an la Frankfurt am Main. Cu ocazia primirii acestui premiu, David Grossmann a acordat mai multe interviuri în cadrul cărora a dezvăluit şi obiceiuri personale interesante.

         Autorul, cunoscut în Israel ca fiind un evreu secular, a declarat: „Pentru mine Tanahul, adică Vechiul Testament, nu este doar literatură. În Vechiul Testament putem vedea de ce suntem astăzi aici şi cum am ajuns aici. După 20 de ani în care am citit zilnic din Vechiul Testament, am ajuns la convingerea că această carte unică dezvăluie multe despre caracterul naţional al israelienilor, iar în final evidenţiază cum ne vedem noi pe noi înşine şi pe alţii, care este locul nostru în lume, dar şi unicitatea noastră, care uneori este un blestem, alteori un privilegiu. Când citesc din Sfânta Scripură am sentimentul că mă integrez în lanţul generaţiilor evreieşti. Sunt în stare să meditez doar asupra a două versete timp de mai multe luni. Limbajul este atât de bogat, şi totuşi el reprezintă rădăcina celui mai recent argou din ebraica modernă. Din păcate însă, fac parte din ultima generaţie care încă mai poate citi această carte minunată fără dicţionar.”

         Grossmann s-a referit de asemenea şi la procesul de pace. El şi-a exprimat întotdeauna deschis opiniile. Cu ocazia acordării Premiului Păcii, Joachim Gauck a subliniat: „Grossmann primeşte această distincţie pentru o operă care vorbeşte despre speranţă, pentru că este un om care refuză să lase ca războiul să aibă ultimul cuvânt în ţara sa, în întreaga lume şi în noi. Tu te afli înaintea unui Goliat al tău – ura de zi cu zi – neavând nici măcar o praştie. Dar tu eşti David.”

         La sfârşitul verii anului 2006, David Grossmann a primit o lovitură deosebit de grea. Unul dintre fiii săi a fost omorât cu puţin timp înainte de încheierea Războiului cu Libanul, când o rachetă a lovit tancul în care se afla acesta. Autorul israelian a descris sentimentele care l-au încercat în urma acestei tragedii în romanul intitulat Işa Borachat Mi-Besora, pentru care a obţinut distincţia prestigioasă din partea Comerţului german al cărţilor. Antje Naujoks

Sursa:  Revista Ştiri din Israel Nr. 12/2010 pag.17

Reclame

5 răspunsuri to “EVREII CITESC BIBLIA”

  1. „Totuşi Domnul aşteaptă să Se milostivească de voi, şi Se va scula să vă dea îndurare, căci Domnul este un Dumnezeu drept: ferice de toţi cei ce nădăjduiesc în El!
    Da, popor al Sionului, locuitor al Ierusalimului, nu vei mai plânge! El Se va îndura de tine, când vei striga; cum va auzi, te va asculta.”
    Isaia 30:18-19

  2. Dani,
    nu mai postezi nimic?

  3. La mulţi şi binecuvântaţi ani!

  4. Un an binecuvântat alături de Dumnezeu să ai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: